A káli fejlődés záloga a sikeres együttműködés

Morvai Jánossal, Kál polgármesterével az elmúlt egy éves időszakot értékeltük: folyamatban lévő és várható fejlesztésekről, a szomszéd településekkel való sikeres összefogásról beszélgettünk.

 

Most ért haza Balatonföldvárról, ahol a község tulajdonában lévő üdülőt téliesítették. Hogy alakult az ingatlan kihasználtsága a járvány alatt?

– Természetesen idén nem adtuk a nyaralót senkinek, nem kockáztattuk senki egészségét. Ugyanakkor felújítási munkálatokat azért végeztünk, bútorokat szállítottunk le Kálból, így 24 főre tudtuk bővíteni a férőhelyek számát. Az üdülőt főként a település lakossága, illetve az iskolás gyermekek használják pihenésre. A diákoknak minden évben biztosítunk egy hetet, amikor ingyenesen táborozhatnak itt. Negyedik éve működik az üdülő, eddig sikeresen. Reméljük, jövőre újra élettel telik meg!

Korábban már írtunk a Tarna-menti ösztöndíjrendszerről, melyet pályázati támogatással valósít meg Kál, Kápolna, Kompolt, Aldebrő és Tófalu önkormányzata. Hogy áll most a program?

– Idén december 31-ével zárul a projekt, melynek keretében 3 féléven át támogattunk olyan közép- és főiskolás fiatalokat, akiknek a tanulmányi átlaguk 4-es fölötti volt. Az ösztöndíjrendszerben a nagycsaládban élő vagy egyedülálló szülő gyermeke, illetve szociálisan hátrányos helyzetű rászorultak vehettek részt. Sikeres kezdeményezés volt, s a támogatásként egy félévre juttatott 25-50 ezer forint közötti összegek nagy segítségnek bizonyultak a tanulmányok során.

Azt üzentük az ösztöndíjjal, hogy a tanulást, a munkára való felkészülést értékeljük, s persze reménykedünk abban is, hogy ezek a fiatalok helyben terveznek majd családot, itt maradnak a községben.

Mi tarthatja őket itt?

– Például a most kialakítás alatt lévő 10 hektáros ipartelepünk, ahová munkahelyteremtő vállalkozások betelepedését várjuk teljes infrastruktúrával. Tíz darab egy hektáros terület és egy csarnoképület kialakítása van folyamatban, a teljes beruházási összeg 500 millió forint. A családot tervezőknek jó hír, hogy a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programból 250 millió forintot nyertünk egy új, két csoportos bölcsőde kialakítására, melyet a falu központjában építünk fel.

Milyen aktuális feladataik vannak még így, az ősz elején?

A Start Mezőgazdasági Mintaprogramban a kezdetektől részt veszünk, saját földjeinken termesztünk zöldségeket, gyümölcsöket, melyet a központi konyhára szállítunk be alapanyagként. Nemrégiben fejeződött be a télire szánt zöldségek, savanyúságok feldolgozása, ami a hideg hónapokban az óvodások, az iskolások és a szociális étkeztetésben részesülők fogyaszthatnak el. Főleg paprikát, paradicsomot, a gyümölcsök közül pedig málnát, körtét és almát termesztünk 11 hektáron. Az idősek bentlakásos otthonába is ebből készült ételeket viszünk ki. Az ott élők immunrendszerének erősítése friss, vitamindús, tápláló zöldségekkel különösen fontos ezekben az időkben.

Ezen kívül a befejezéshez közelít a Verpelét - Kál közötti, Tarna-menti kerékpárút kivitelezése, már csak apróbb hiányosságokat kell javítani.

– Ha már említette: hogyan vészelték át a járvány tavaszi megjelenését és hogyan birkóznak meg a második hullámmal?

Nagyon komolyan vettünk minden kormányzati intézkedést, hogy megfékezhessük a járvány terjedését. Szerencsére a településen csak enyhébb tüneteket mutató megbetegedések voltak. A hivatalt nyitva tartottuk, de sűrűn fertőtlenítettünk, csak maszkban engedtük be az ügyfeleket, és csak azokat, akiknek egyéb módon nem tudtuk megoldani a problémáját. Szerencsére az itteni lakosok együttműködőek voltak, s most is azok. Betartják a szabályokat, hiszen ez közös érdekünk. Jómagam is voltam 2 hétig karanténban, mert az egyik lányom tesztje pozitív lett. A rászorulóknak bevásároltunk, intéztük, ami szükséges volt. Sok önkéntesünk volt terepen, nekik ezúton is köszönöm az erőfeszítéseiket. Összességében 3,5 millió forintot költöttünk a védekezésre. A digitális oktatást szükséges rossznak érzem. Nálunk a többségénél működött, ahol pedig nem volt lehetőség internetet vagy megfelelő eszközöket használni, ott papír alapon oldották meg a pedagógusok a számonkérést. Én úgy látom, hogy a személyes kontaktus hatékonyabb, de még így is szerencsésebb volt tanulni, mint mondjuk évet ismételni.

– A kulturális programok itt is elmaradtak. Működnek azért a civil szervezetek?

Igen, bár valóban, a látványos közösségi programjainkat ebben a szezonban nem tartottuk meg. Az egyik egyesületünkkel nemrég tárgyaltam arról, hogy a paraszti kultúrát és egyéb múltbéli relikviákat bemutató kiállítóteremmé alakítanának egy lakatlan ingatlant. A projektet az önkormányzat is támogatja. Minden kezdeményezés fontos nekünk, ami a helyi hagyományokat mutatja be.

– Kompolttal és Kápolnával gyakorlatilag együtt élnek, milyen a kapcsolatuk?

Törekszünk a legjobb együttműködésre, hiszen minden beruházás hatással van valamilyen módon a térségben élőkre, az itteni közösségre. Folyamatos az egyeztetés Horváth Lászlóval, országgyűlési képviselőnkkel, így nem maradunk magunkra a gondjainkkal. Közös célunk, hogy az itt lakók élete könnyebb és kényelmesebb legyen. Ezért pályázunk, fejlesztünk, igyekszünk minden beruházási lehetőséget megragadni. Jövőre a Magyar Falu Program támogatásával szeretnénk majd felújítani a művelődési házat és a volt állatorvosi szolgálati lakást.

 

Forrás: Kékesonline.hu

Meghatározatlan
Címkék: