Április 1-től indul az új hulladékgazdálkodási rendszer

Április elsejétől indul az új, országosan egységes hulladékgazdálkodási rendszer, megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

A szervezet felügyelete alá kerül az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése, bevezetnék a többkukás rendszert a szelektív gyűjtés érdekében. A cél a fenntartható, rendezett, átlátható hulladékgazdálkodási rendszer létrehozása. Szabó Zsolt hangsúlyozta: nincs lakossági díjváltozás, nincs adminisztrációnövekedés, és nem kell új szerződés sem. Kiépül a gyűjtőedények egyedi azonosítási rendszere, elősegítenék az uniós hasznosítási célok teljesítését is.

A települési szilárd hulladékgyűjtésben sem az önkormányzatok, sem a szolgáltatók feladata nem szűnik meg – tette hozzá.  További cél pedig a lakosság körében az elektronikus díjfizetési formák elterjesztése.
– A lakosság várhatóan valóban nem fog érzékelni ebből semmit, mivel ugyanaz az autó szállítja majd el a hulladékot a megszokott időben, csupán a csekken található számlaszám változik majd meg, azt meg nemigen nézegeti senki... – mondta el lapunknak Garai Ferenc a PEVIK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– Úgy gondoljuk, hogy a szándék a kormány részéről az jó, mert így megoldódhatnak a rezsicsökkentés következtében kialakult finanszírozási gondjaink. Az előttünk álló esztendő a tesztelés időszaka lesz, mivel részletkérdések természetesen még adódnak – nyilatkozta a pétervásárai székhelyű hulladékkezeléssel foglalkozó társaság igazgatója.

 

Forrás: heol.hu

magyar