Bűnmegelőzési hírlevél - Január

 

Bűnmegelőzési Hírlevél

2016. január

 

Több alkalommal adtunk már hírt a főként idős korú  emberek sérelmére elkövetett csalásokról, trükkös lopásokról.  2015. év szeptemberében több elkövetőt is sikerült elfognia a Rendőrségnek, akik ilyen bűncselekményeket valósítottak meg megyénkben, sajnos azonban itt az utánpótlás.

Ezúton is szeretnénk olvasóinkat, legyenek bár fiatalok, vagy szépkorúak,  figyelmeztetni a fenyegető veszélyre.

Az egyik legnépszerűbb és valószínűleg a „legsikeresebb” is az a legenda, amivel az elkövetők pénzt tudtak kicsalni áldozataiktól, az unokázós trükk. Valaki, főként a késő éjszakai órákban, telefonon felhívja az idős embert azzal, hogy az unokája nagy bajba került (szerencsejátékon veszített, fogva tartják, megzsarolták stb). Ahhoz, hogy megmentsék vagy segítsenek rajta, sürgősen nagyobb összegű pénzre van szükség, amiért az unoka ugyan nem tud odamenni, de megy helyette valaki, akinek át kell adni. Ha pénz nincs, ékszer is jó.  A csalók éppen az idős emberek legérzékenyebb pontjára tapintanak, amikor az unokára hivatkoznak. Pontosan tudják, hogy értük mindenre képesek.  Ezt, és az általuk keltett riadalmat, pánikot kihasználva igyekeznek minél több pénzt kicsalni. Szerencsére egyre többször nem járnak sikerrel, és a kiszemelt áldozatok értesítették a Rendőrséget.

Ezt kérjük mindnyájuktól. Ha Önöknél, vagy hozzátartozóiknál, vagy ismerősi körükben hasonló esetről tudnak, azonnal értesítsék a Rendőrséget az ingyenesen hívható  - 112 – segélyhívó számon. 

Ezen túlmenően javasoljuk, ha hasonló hívást kapnak, azonnal ellenőrizzék vissza az ismeretlen telefonáló által elmondottakat. Hívják fel az unokát, vagy a szüleit és nem utolsó sorban a Rendőrséget. Ne feledjék, ha az unoka bajban lenne, akkor is a Rendőrség tudna segíteni!

Nem újszerű, de továbbra is népszerű trükkök:

  • a házhoz váratlanul érkező idegenek közszolgáltató cégek embereinek adják ki magukat (ÉMÁSZ, Tigáz, biztosító), akik ellenőrizni jöttek a fogyasztásmérőt, túlfizetése van a kiszemelt áldozatnak, de csak húszezresük van, pénzt kellene visszaadni…..
  • támogatást hoztak (krumplit, hagymát és pénzt), húszezrest kellene felváltani…..
  • fát hoztak, de sem a mennyiség, sem a minőség nem felel meg a kifizetett összegnek
  • munkát vállalnak, például megjavítják a csatornát, amire felveszik az előleget, aztán eltűnnek, vagy a munka befejezésével lényegesebben többet kell fizetni, mint amiben eredetileg megegyeztek
  • a háziorvosra, gyógyszerészre hivatkozva vetetnek meg különböző „gyógyászati termékeket” az eredeti ár többszöröséért
  • segítséget kérve igyekeznek elérni, hogy beengedjék őket a lakásba (pl. egy pohár vizet kérnek, vagy eszközt az elromlott gépkocsi megjavításához stb)

Az alkalmazott legendák rendkívül színesek és változatosak, de a cél mindig ugyanaz: megszerezni a kiszemelt áldozat pénzét!

Ehhez el kell érniük, hogy beengedjék őket az udvarra, a lakásba. Általában többen vannak, 2-3 fő, akik váratlanul jelentkeznek valamilyen ürüggyel. Azt, hogy többen vannak, a sértett nem is mindig veszi észre, vagy már csak későn. Amíg egyikőjük eltereli a sértett figyelmét, addig a másik besurran és kutatást végez a lakásban. Kifigyelik, honnan veszi elő a pénzt, gyorsan összeszedik a kézzel fogható értékeket, ékszereket, órát stb. és egy pillanat alatt el is lopják.

Legyenek egészségesen bizalmatlanok, amikor idegenek érkeznek és valamilyen ürüggyel el akarják érni, hogy beengedjék őket az udvarra, a lakásba!

Javasoljuk, hogy amíg egyedül vannak otthon, addig ne engedjenek be senkit, bármire hivatkozzanak is, bármilyen csábítóan jó üzletet kínálnak is, amíg valakit segítségül nem hívtak azok közül, akiket ismernek és megbízhatóak (szomszéd, unoka, polgárőr, polgármester) és a Rendőrség az ingyenesen hívható  112 számon!

Ha nem valósult meg a bűncselekmény, mert kellően elővigyázatosak és óvatosak voltak, kérjük, akkor is értesítsék a Rendőrséget, ha hasonló szituáció történt Önökkel!

A már megtörtént bűncselekmények felderítéséhez jelentős segítséget tudnak nyújtani azzal, ha személyleírást tudnak adni a jelentkező idegenekről, az általuk használt gépkocsiról (szín, típus, esetleg rendszám), érkezés, távozás irányáról, valamint az alkalmazott legendáról.

Ne engedjenek be idegeneket az udvarra, lakásba, bármilyen ürüggyel jelentkeznek, bármilyen kedvező lehetőséget kínálnak, és ne adjanak át pénzt idegeneknek, bármilyen bajra hivatkoznak is!

 

Hívjanak segítséget, értesítsék a Rendőrséget!

112

magyar