HEOL.hu: Megható összefogás a steril szoba kialakításáért

Egész Kál összefogott egy ötödikes kislány gyógyulása érdekében. A csontvelő-átültetésen átesett Kinga csak úgy jöhet haza a kórházból, ha otthon steril körülmények várják.

Elszorul az ember szíve, amikor nagyon beteg kisgyerekről és az érte akár a hegyeket is megmozdító rokonokról, barátokról, szomszédokról, ismerős és ismeretlen emberekről hall. A 11 éves Aszódi Kinga esete éppen ilyen: egy egész falu fogott össze az érdekében. Kál önkormányzata, az iskola munkatársai, gyerekek és szülők, valamint mindazok, akik adakoztak a helyi templomban, a világhírű hegedűművész, Mága Zoltán jótékonysági koncertjén. Kingának olyan ritka vér- és vérképzőszervi betegsége van, amilyen 5 évente 3 millió gyerekből egynél fordul elő. Csontvelő-átültetésen esett át. Lassan fél éve szinte folyamatosan kórházban van Miskolcon, édesanyja pedig éjjel-nappal vele van. Most is ott, telefonon értük utol őket.

– Egy vérvételből derült ki Kinga betegsége, aztán június 10-én el is kezdődött a kezelés. Azóta csak egy-egy hétvégére tudtunk hazalátogatni – mondja Aszódiné Berki Tünde. – Hogy hogy viseljük? Most kicsit jobban, mert Kinga jobban van, de amikor rosszabbul volt, akkor én is. Le a kalappal az orvosok és a nővérek előtt, mindent megtesznek érte.
– A hasam fájt nagyon, meg a derekam – veszi át a telefont Kinga. – Most jól vagyok. Szedek gyógyszereket, jó sokat.

Iskolájában azt mondják, hogy amint megtudták, hogy beteg, rögtön elhatározták, hogy megpróbálnak segíteni.
– Kinga most 5. osztályos, ettől a tanévtől magántanuló. Rendes kislány, jó tanuló, a magatartásával sincs gond – mondja Miksi Jánosné, a káli Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója. – Amikor megtudtuk, hogy beteg, felvetődött, hogy környékbeli amatőr csoportok meghívásával, illetve a gyerekek közreműködésével szervezünk egy jótékonysági rendezvényt számára. Azt szerettük volna, ha ezen ő is itt lehetne, de ahhoz, hogy hazajöhessen a kórházból, egy steril szobát kell kialakítani otthon. Ezért szerveztük ezt a másik rendezvényt, hogy a bevételéből ez a szoba elkészülhessen.

A család két nagyobb gyerekével, a 14 éves Robival és a 13 éves Tündivel az édesapjuk, Aszódi Róbert maradt otthon.
– Éppen most jött meg az őssejt-beültetés eredménye, 100 százalékosan jó lett. Nagyon örülünk neki – mondja az apuka. – Németországból kaptuk a donort, 2 és fél hónap alatt, miközben mások évekig várnak. Mindenben szerencsések vagyunk. Rengetegen segítenek nekünk, és nagyon hálásak vagyunk. Mi nem tudtunk volna ennyi pénzt összeszedni. Az édesapa azt mondja, az elkészült steril szobával olyan lesz a környezet Kinga számára, mint a kórházban, csak színesebb lesz.

– Mága Zoltán jótékonysági koncertjén több mint 300 ezer forint gyűlt össze, ebből alakítottuk ki a fürdőszobát és a kislány szobáját a kórházi előírás szerint. Az önkormányzat további 250 ezer forinttal támogatta a családot, amiből bevezettük a gázt a házukba – sorolja Morvai János, Kál polgármestere. – Azzal is segítettünk, hogy nem a pénzt adtuk a szülők kezébe, hanem az önkormányzat munkásai elvégeztek náluk minden feladatot. Hamarosan pedig egy budapesti alapítvány jóvoltából bútorokat is kapunk a számukra.

Ha minden rendben lesz, Kinga hamarosan hazajöhet. Ugyan rendszeresen vissza kell majd járnia ellenőrzésre, vérvételre, de meggyógyulhat. És ha azon múlik, hogy mennyien segítik őt ebben, biztosan sikerülni is fog neki.

magyar
Címkék: