HEOL.hu: Nemesi kutyabőr is függ a falon

A Ziegler-család egykori káli portáján álmodta meg a faluházat a község történetét is feldolgozó lelkes helytörténész.

Díszes, ám az évszázadok során kissé megfakult kutyabőr függ a káli Seress József szobájának a falán. Ezt a nemesi oklevelet – amelyhez hasonló négy családnak van ma a faluban – III. Ferdinánd 1655-ben adományozta a Bars megyei Ohaj település kántoraként és jegyzőjeként tevékenykedő Stephan Seressnek. A szépapa értékes öröksége alapozta meg azt a gyűjteményt, amelyet a família gyökereit kutató utód halmozott fel. S ha már nekilátott a kiterjedt családfa feltérképezéséhez, a múltban való búvárkodás hozadékaként két kötetben feldolgozta szülőfaluja történetét is.

Az amatőr helytörténész most újabb terveket forgat a fejében. Elképzelései megvalósításának szorgalmazására részben a kényszer vitte rá, mára ugyanis a családi porta egyik alig húsz négyzetméteres helyiségében zsúfolódtak össze azok a berendezési és használati tárgyak, amelyek az előző korokban élt helybeliek mindennapjait idézik fel. Van itt régi szentkép, padláson talált házi főzésű mosószappan, kelengyével púpozott ágy, torkos hurkatöltő, gazdasági felszerelés, történelmi kiadvány, becses imakönyv. Külön kuriózumoknak számítanak azok a régi képeslapok, amelyek a község korabeli arculatát jelenítik meg.

– Mindenki által látogatható faluházban lenne a helyük – mondta a lelkes gyűjtő, akit reménnyel tölt el, hogy mind Morvai János polgármester, mind az önkormányzat pályázatokkal foglalkozó szakembere, Marczisák Zoltán támogatja a kezdeményezést.

Közös elképzelésük, hogy a Fő utca alsó elején lévő épületben alakítanák ki a falumúzeumot. A korábban a honvédség tulajdonában lévő ház azért is méltó hely, mert hajdani elődjében élt 1878 nyarától Gárdonyi Géza. Egy szobát az Egri csillagok írójának, illetve édesapja, az 1848–49-es honvédelem fegyvergyárosa, Ziegler Sándor emlékének szentelnének. A dolog sürgető, mert 2013-ban lesz Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója, amikorra emléktáblát szeretnének elhelyezni az épület homlokzatán. Ebben támogatóra akadtak Keller Péter, Gárdonyi dédunokája személyében. Az ide tervezett hagyományőrző tárlat mellett kapna helyet az a terem, ahol a Kálból elszármazott alkotók mutatkozhatnának be, így a festő Raffai Kinga, H. Czékmány Ilona, Szabó Erzsébet, Debrei-Nagy Zoltán, Szabóné Tasi Zsuzsanna, a grafikus Diós Magda vagy a faszobrász Jakkel Mihály.

A faluház portájára működő kemencét, s tekepályát álmodott a helytörténész, aki szerint a helybeliek összefogásával fél év alatt elkészülnének a munkákkal.

magyar
Címkék: