HEOL.hu: Táblát avattak Gárdonyi Géza emlékére

A Kisalföld nyugati peremén fekvő Nemeskérben álló szülői háztól indulva változatos és példamutató utat járt be élete utolsó lakhelyéig, Kálig Ziegler Sándor Mihály.

A tehetséges gépészlegény, a későbbi bécsi gépgyáros az 1848-as forradalmi események hírére minden vagyonát hátrahagyva „Kossuth fegyvergyárosa” lett. A szabadságharc leverését követő hosszú bujkálás után cséplőgépkezelőként és -karbantartóként vállalt munkát az ország különböző részein. Így került 1877-ben uradalmi gépésznek a Károlyiak kál-nagyútpusztai birtokára.

Szolgálati lakása a mai Fő út alsó 17. alatti ház elődjében volt, ahol az 1879-ben bekövetkezett haláláig lakott. Egy ideig itt élt fia, Ziegler Géza, a későbbi Gárdonyi Géza is. A híres író apja a káli temetőben nyugszik, sírját a falubeliek rendszeresen gondozzák. Egyikük, Seress József amatőr helytörténész évekkel ezelőtt vetette fel, hogy helyezzenek emléktáblát a „Gárdonyi-ház” falára.

Erre az ünnepélyes aktusra most, a IX. Tarna-völgyi Huszár- és Katonai Hagyományőrző Találkozó alkalmával került sor. A táblát Morvai János polgármester és Andrzej R. Kalinowski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének konzulja leplezte le.

magyar