Iparterv70: A káli magtisztító üzem

 

Az IPARTERV 70. születésnapja előtt tisztelgő sorozatunkban Haba Péter ezúttal egy igazán különleges alkotást mutat be. A káli magtisztító szinte nagyvárosi felhőkarcolók esztétikáját idézi, holott kilenc szintjén automatizált mezőgazdasági munka zajlik, immár 54 éve. Mai állapotát Gulyás Attila fotóiról ismerhetjük meg.

Fémesen csillogó, toronyházszerű épület magasodik Kál határában: emlékezetes látvány mindazok számára, akik Északkelet-Magyarország felé vonatozva éppen maguk mögött hagyják a „Kál-Kápolna" állomást. Különös idegen ez a nagyvárosias hangulatú, sőt talán még a modern felhőkarcolók nagyvonalú szerkezeteit és monumentalitását is felidéző épület a falu apró házai, kiskertjei, szántóföldjei között. Az érzékenyebb szemnek rögtön feltűnik a torony egyszerre tartózkodóan zárt és derengően áttetsző homlokzatainak finom részletvilága, a tökéletesen kompakt, mégis belső lendülettel teli tömegforma.

Kétségtelen, hogy az 1962-től tervezett és 1965–1966-ban befejezett káli magtisztító üzem kilencszintes technológiai tornya az Ipari Épülettervező Vállalat (IPARTERV) legelmélyültebben komponált munkái közé tartozik, noha alkotói, Sebestyén István építész és Garamszegi Károly szerkezettervező nem tartoznak a vállalat széles körben emlegetett, s a szakmai berkekben ma már szinte nimbusszal övezett munkatársai közé.

 

A teljes cikk az alábbi elérhetőségen érhető el:

 

https://epiteszforum.hu/iparterv70-a-kali-magtisztito-uzem?fbclid=IwAR2bX_w2b-SJ-BIOnrkVT6fLeTMnC5wcEvEek4bhi_gqC4RB1OJ4MVC4AoM

 

 

Forrás: Építészforum.hu

Meghatározatlan