Új mentőautót kapott Kál

A legkorszerűbb eszközökkel felszerelt kocsit Dr. Kádár Balázs, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezet igazgatója adta át a Tarna-menti települések polgármestereinek szervezett szűk körű eseményen.

Az igazgató elmondta: az OMSZ gépjárművei és eszközparkja folyamatosan fejlődik, a magyar mentősök tevékenysége világszínvonalú, a világ 5 legfejlettebb protokolljával büszkélkedő országa között vagyunk.  A mentőautók átlagéletkora az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően 5 év alá csökkent, s további beszerzések is várhatók a régióban.

A most átadott autó ergonomikus kialakítású, biztonságos, a betegkényelmet maximálisan biztosítja, s illeszkedik az OMSZ járműveinek egységes megjelenésébe. A mentőszolgálat 72 éve működik hazánkban, s mindig számíthattak a civilek és az önkormányzatok együttműködésére – mondta Dr. Kádár Balázs. Így van ez napjainkban is, az önkormányzatok sok segítséget nyújtanak az infrastruktúra karbantartásában. Erre példa a káli mentőállomás garázskapuja is.

Morvai János, Kál polgármestere a rendezvényen köszönetét fejezte ki, s azt kívánta, minél kevesebbet legyen használatban a kocsi.

A regionális igazgatótól megtudtuk: az új mentőautókat nem a jelenleg ismert megjelenéssel gyártják, hanem a jellemzően Volkswagen és Mercedes típusú furgonokat hazánkban, egy kistarcsai gyárban alakítják át, s szállítják hazánkon kívül még számos országba. Magyarországon ma mintegy 900 mentőautó van szolgálatban, szakápolókkal, mentőápolókkal és mentőorvosokkal a fedélzetükön. Mióta bevezették a 112-es segélyhívó számot, s törvénybe iktatták a hamis bejelentések miatti büntetést, az ál-hívások száma is csökkent. Amíg a 104 volt a mentők száma, addig az esetek 90%-át is elérte a valótlan vagy indokolatlan bejelentések száma.

Az átadott vadonatúj Volkswagen típusú mentőautó már munkába is állt, s nemcsak a térség településeit szolgálja, hanem a közeli M3-as autópályára is hívható.

 

Forrás: Kekesonline.hu

Meghatározatlan
Címkék: