Változások a gépkocsik műszakiztatásában

Január 1-e után több a járművek műszaki vizsgáztatásához kapcsolódó hatósági eljárási szabály is megváltozott.

Az új szabályok a kormány bürokráciacsökkentő intézkedéseinek részeként kerültek bevezetésre, így néhány felesleges ügyintézéstől, díjfizetéstől szabadulunk meg.

A vizsgán ugyanis nem kapunk a hátsó rendszámra sem a műszaki vizsga lejártát, sem pedig a jármű környezetvédelmi besorolását jelző matricát. A műszaki vizsgán lekaparják a rendszámon lévő régi matricákat.

Az új gyakorlat egyben azt is jelenti, hogy a jövőben egy esetleges okmányirodai ügyintézéshez nem kell bevinni a leszerelt hátsó rendszámtáblát, vagy rendszámtábla csere után nem kell megkeresni a közlekedési hatóságot a környezetvédelmi plakett pótlása miatt. További jó hír, hogy ezen túl a sorszámcsík az okmányirodai eljárásoknál is díjtalan.

A külföldről történő járműbehozatalhoz kapcsolódó közlekedési hatósági eljárások, január 1-től az egyedi forgalomba helyezési, illetve a honosítási eljárásokra vonatkozóan országos hatáskört kaptak a hatósági vizsgálóállomások. Vagyis ezek ezután a járművek bármelyik megye hatósági vizsgálóállomásán vizsgáztathatók.

Szintén új szabály januártól, hogy néhány különleges esetet kivéve a jármű tulajdonosok kizárólag külső, úgynevezett kijelölt vizsgáló állomásra vihetik személygépkocsijukat. A 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsikat és gépjármű után köthető pótkocsikat is csak ezeken a vizsgahelyeken lehet majd „műszakiztatni”.

A kivételt képeznek a személyszállító szolgáltatáshoz használt személygépkocsik, a különleges felépítményű kis tehergépkocsik (pl. emelőkosaras, aggregátoros).

A jogszabály megnevezi azon eseteket, amikor kizárólag hatósági vizsgálóállomáson lehet vizsgáztatni a járműveket. Ezek az alábbiak

Amennyiben a járművet,

(a) az időszakos vizsgálathoz kapcsolódó más hatósági eljárás szerint is ellenőrizni kell,

b) a honosítási eljáráshoz kapcsolódóan vizsgálják,

c) a közlekedési hatóság a vizsgálatra rendelte,

d) átalakították,

f ) versenyjárműnek minősítették,

g) mozgáskorlátozottak közlekedésére alakították ki, a kialakítás utáni első vizsgálat esetében, vagy

h) külön miniszteri rendeletben meghatározott képzésre és vizsgáztatásra használják.(tanuló kocsik)

A veterán járműveket egy korábbi jogszabályi előírás miatt szintén csak a hatósági vizsgabiztos ellenőrizheti.

Minden ügyfelünknek azt javasoljuk, hogy amennyiben a vizsgáztatással kapcsolatban kérdés merülne fel, akkor keressék meg a Kormányhivatal közlekedési hatóságát. Aki bármelyik vizsgálóállomáson kezdeményezi járművének műszaki vizsgáját az ott helyben is tájékoztatást kap, hiszen az új szabályokkal minden vizsgáztatást végző szervezet rendelkezik információval.

Forrás: kormányhivatal.hu

magyar
Címkék: