Épül a káli ipari park, a Tarna mentén élők kaphatnak itt munkát

A káli iparterület kialakítására indult projekt megnyitóját tartották a múlt héten pénteken a művelődési házban s a beruházás területén. A községben és a Tarna mentén lakók életkörülményeit javítani hivatott programot Morvai János, a falu polgármestere és Horváth László, a térség országgyűlési képviselője mutatta be.

Az iparterület létesítésének állásáról Morvai János községvezető elmondta: idén május 17-én kapták meg a hatóságtól az engedélyt a kivitelezésre, s a 94 millió forintot meghaladó ráemelést, így a beruházás a nyár elején elkezdődhetett.

– Egy 2017-es pályázatról van szó – említette a faluvezető. – Akkor döntött úgy a képviselő-testületünk, hogy pályázunk az iparterület kialakítására. Nagyon fontosnak tartottam, hogy a községünkbe cégek települjenek be. Munkahelyet teremtenek, így a lakosoknak jobb körülményeket, az önkormányzatunknak iparűzésiadó-bevételt jelent minden megtelepülő vállalkozás.

Az 594 millió forintot meghaladó költségből 33 milliót fordítottak a program előkészítésére, a tízmilliót közelíti a Heves Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. által ellátott projektmenedzsmenti költség. A nyilvánosság, a kommunikációs szolgáltatás 4,9 millió forintból volt megoldható.

– Beruházási költségként több mint 422 millió forint áll rendelkezésünkre – közölte Morvai János. – Ebbe beletartozik az építés, a vezetékjogi kártalanítás, az eszközbeszerzés. Jelenleg is tart a közmű kiépítése, a csarnok felhúzása. Az utóbbi alapja elkészült. Várunk arra, hogy az MVM-től elektromos áramot kapjunk. A közmű létesítésére 223 milliónk van, a csarnokra 174 millió. A térség és a község fejlesztése, élhetőbbé tétele szempontjából meghatározó ez a beruházás, döntően a munkahelyteremtés miatt.

Az ipari park tíz hektáron tíz ingatlanon valósul meg, egyen csarnok is épül. Most 25 százalékos a készültségi szint. Horváth László honatya arról beszélt a projektnyitón, hogy a beruházási kereslet megérdemelten nő a térségük iránt.

– A fejlesztés bővíti a kínálatot a megye gazdasági tengelyén: Budapest, az M3-as autópálya, a 3-as főút közelsége a térség gazdasági vonzereje – mondta. Az építkezés ideje alatt is jelentkeztek érdeklődők. Remény van rá, hogy új munkahelyeket teremtve növelhető az itt élők biztonsága, ami munka nélkül nem képzelhető el.

 

Forrás: Heol.hu

Meghatározatlan
Címkék: