Idén is megvívták a csatát

Az idén már tizenegyedik alkalommal emlékeztek az 1849. február 26-27-én zajlott kápolnai csatára Kápolnán, Kálban és Kompolton, ahol ismét megrendezték a Tarna-völgyi Huszár és Katonai Hagyományőrző találkozót.

Kápolnán mindig fontosnak tartottuk a történelmi hagyományok ápolását, éppen ezért rendezzük meg immár tizenegyedik éve a Tarna-völgyi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozót – idézte fel Berecz Kálmán polgármester a kétnapos találkozó zárásaként a Tarna-parton megrendezett csatabemutató ágyúdörgése közepette vasárnap. Megtudtuk tőle, hogy ezúttal Szigetvárról, Sárvárról, Nagyharsányból, Ózdról, Komáromból, Budáról, Hortról és Szolnokról érkeztek katonai hagyományőrzők, huszárok szombaton a találkozóra, amely Kápolnán díszszemlével vette kezdetét.

Fotó: Korsós Viktor Fotó: Korsós Viktor
 

A kétnapos program része volt annak a kiállításnak megnyitója, amely a kápolnai iskola tornatermében a résztvevő csapatok által hozott anyagok segítségével mutatja be mögöttünk hagyott évezred hadtörténetét. Volt üldözéses csata, s idén először borversenyt is rendeztek. A Kápolnai Csatatér Fehérbora egy Tibolddarócról származó nedű lett, a nevezett vörösborok közül pedig egy siklósi győzedelmeskedett. A találkozóra az idén nyolc csapat hatvanöt hagyományőrzője jött el, a legkisebb résztvevő még óvodáskorúként harcolt a kápolnai csata 2016-os bemutatóján.

Forrás: heol.hu

magyar