Látnivalók

Római katolikus templom

Kálban egy országos védelem alatt álló épület van.

A római katolikus templom 1761-ben épített Grassalkovich Antal. A késő barokk teplom építője Oraschek Ignác volt. A berendezése 1770 körül készült. A középtornyos, barokk sisakos templom a község főútvonalainak kereszteződésénél "dombon" áll. A műemlék templom környezetében lévő telkek a vonatkozó törvény szerint a műemléki környezethez tartoznak. A templom előtt 1800 körül készült feszület áll, melyet 1986-ban újítottak fel.

 

Hősök Kertje

A temetőben I. világháborús emléksírok és a 1919-es vöröskatona sírok vannak. A rendszerváltás után kialakították a Hősök kertjét az I. és II. világháború áldozatainak emlékére.

Turul Madár

A régi községháza előtti téren, a Fő út felső elején 1938-ban állították az I. világháborús emlékművet. 1948-ban centenáriumi emléktáblát, 1996-ban turulmadarat és a község címerét helyezték el rajta.

Ziegler emlékház

A Fő út alsó 17. sz. alatt élt Ziegler Sándor és családja. E házban lakott és szünidejét gyakran töltötte itt fiuk Gárdonyi Géza. Ziegler Sándor itt halt meg. Sírja a temetőben ma is látható. Mivel Kossuth fegyvergyárosa volt, a helyi hagyományőrzők minden évben a káli csata évfordulóján megemlékeznek róla és ápolják, gondozzák a helyi emlékeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

magyar