A PPKE kánonjogi intézetének hallgatói látogatást tettek a Vatikánban

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének (PPKE KJPI) hallgatói április 23. és május 3. között Artner Péter egyetemi docens vezetésével részt vettek a „De Curia Romana” kurzuson, melynek során meglátogatták a Szentszék legfontosabb hivatalait és találkoztak vezetőivel.

A csoport meglátogatta a Vatikáni Államtitkárságot, a három szentszéki bíróságot (Signatura, Rota Romana, Paenitentiaria), nyolc kongregációt, a Kultúra Pápai Tanácsát és a Törvényszövegek Pápai Tanácsát, a Vatikáni Rádiót, a Pápai Gergely Egyetemet, valamint ellátogatott több, magyar szempontból fontos helyre: a Magyarország Szentszéki Nagykövetségére, a Pápai Magyar Intézetbe, a Collegium Germanicum et Hungaricumba és a Santo Stefano Rotondo-templomba. A hallgatók szentmisén vettek részt a Santa Balbina-templomban, ami Erdő Péter bíboros, prímás címtemploma. Elmentek Castel Gandolfóba is, ahol megnézték a pápai palotát és a kerteket.

Az intézmények meglátogatása során a csoportot fogadta többek között Dominique Mamberti bíboros, az Apostoli Signatura (legfelsőbb bíróság) prefektusa és Giuseppe Sciacca érsek, az Apostoli Signatura titkára, Francesco Coccopalmerio bíboros, a Törvényszövegek Pápai Tanácsának elnöke, Savio Hon Tai-Fai érsek, a Népek Evangelizációjának Kongregációja titkára, Pio Vito Pinto, a Rota Romana (a Szentszék rendes fellebbviteli bírósága) dékánja, valamint Judzsi Szugavara SJ, a Pápai Gergely Egyetem kánonjogi fakultásának dékánja.

A Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában tartott szokásos, kedd reggeli szentmisén a csoport kérésére – amit Németh László olaszországi magyar főlelkész továbbított – jelen volt Angelo Acerbi érsek, Magyarország rendszerváltozás utáni első apostoli nunciusa, aki nagy szeretettel köszöntötte a magyar híveket.

A látogatás során a hallgatók betekintést nyertek a dikasztériumok munkájába és a leghitelesebb személyektől kaptak választ az aktuális kánonjogi kérdésekre.

Forrás: PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézete

Fotó: PPKE Kánonjogi Posztgraduális Intézetének hallgatói

Meghatározatlan
Címkék: