Épül a Tarna-menti kerékpárút és több pályázat is fut Kálban

A nagyközség polgármestere, Morvai János szerint a veszélyhelyzetben a helybeliek fegyelmezetten viselkedtek, és a szabályok betartásával élték mindennapjaikat. Polgármesterként időben hozta meg azokat a rendelkezéseket, amelyek helyben segítették a vírus elleni küzdelmet.

– A veszélyhelyzet ismeretlen szituációt teremtett. Túl ezen a két hónapon, talán eljött az ideje a fellélegzésnek. Hogyan telnek a mindennapok?
– A korábban elkezdett munkák kivétel nélkül folytatódnak. Természetesen a jó gazda gondosságával ügyelünk arra, hogy ne veszélyeztessük településünk stabilitását. A polgármesteri hivatalban továbbra is a szabályok szigorú betartásával fogadják az ügyfeleket. Teszik ezt úgy, hogy az ügyintézés idején a maszk használata ügyfeleink számára is kötelező – mondta Morvai János, Kál polgármestere.

– A szabályok lazultak. Milyen változásokat jelent mindez?
– A termelői piacunk korlátozásáról szóló határozatot május 14-ei hatállyal visszavontam. A mai naptól mindenki a korábban megszokott módon árulhat, betartva a kormányhatározatban foglaltakat. Az önkormányzati dolgozók és önkéntesek segítségével továbbra is kihordjuk az ebédet a konyhánkról étkező 60 év felettieknek, és segítjük őket a bevásárlásban, a csekkek befizetésében, a gyógyszer kiváltásában, s mindabban, amire szükségük van. A járvány olyan kihívások elé állított bennünket, amelyekre korábban még nem volt példa. Nincs előttünk minta a jó megoldásra, ezért kérek mindenkit, hogy továbbra is vigyázzon magára és másokra.

– Az egyik, a települést is érintő már megkezdett beruházás a Tarna-menti kerékpárút. Hol tartanak a kivitelezéssel?
– A munkák már nagyközségünk területén is folynak, a kül- és belterületen egyaránt. Időnként a kivitelezés okoz is kisebb-nagyobb bosszúságot, hiszen néha forgalmi akadályokkal találkozhatnak az itt élők, illetve a településen átutazók. Kárpótol viszont mindezért, hogy hamarosan birtokba vehetjük a bicikliutat, ami Verpeléttől Kálig segíti többek közt a munkába járást is.

– Jelentős projektként ismerhettük meg korábban az iparterület létesítését. Hol tart ennek a megvalósítása, illetve miként állnak a többi pályázatukkal?
– Az iparterület kialakítását szolgáló projektünknél már elindult a közbeszerzési eljárás, melynek célja a kivitelező kiválasztása. A bölcsődepályázatunknál a döntési szakaszban vagyunk. Bízom benne, hogy elnyerjük a támogatást, hiszen nagyon szeretnénk, ha településünk ezzel a létesítménnyel tovább gyarapodna. A már nyertes Leader-pályázatunkban elkészültek a település információs és utcanévtáblái, amelyeket hamarosan kihelyezünk. Egy elektromos autó vásárlására indított programmal kapcsolatban is jó híreink vannak, mert másfél millió forintot nyertünk. A 9,4 millió forintos jármű beszerzése folyamatban van.

 

Forrás: Heol.hu

Meghatározatlan