HEOL.hu: Befogadnának száz gyermeket

Száz gyermeket és néhány szülőt befogadna a Heves megyei Kál az ajkai vörösiszap-lavina által sújtottak közül – mondta Morvai János polgármester Ajkán az MTI tudósítójának.

Kál polgármestere – miután szombaton megtekintette a katasztrófahelyzet miatt kimenekítetteket – azt mondta: amíg a veszélyhelyzet fennáll, és a károsult családok átmenetileg fedél nélkül vannak, vállalják, hogy száz gyermek számára átmenetileg lakhatást és ellátást, valamint óvodai és iskolai oktatást biztosítanak. Morvai János ezenfelül ingyenesen egy családi házat is felajánl egy otthon nélkül maradt családnak. A polgármester nemzeti és helyhatósági összefogást sürget, hogy közös erővel segítsenek azokon az embereken, akik önhibájukon kívül kerültek kilátástalan helyzetbe.

Megjegyezte, a bajba kerülteknek, csakúgy, mint a borsodi árvíz idején, a legszegényebb emberek nyújtják a legtöbb segítséget, ezért arra kérik a tehetősebbnek mondható embereket, önkormányzatokat és cégeket, hogy ajánlják fel segítségüket.

A Heves megyei nagyközség polgármestere és alpolgármestere Somlóvásárhelyen és Devecserben már felajánlotta segítségét a polgármesternek, a lezárt Kolontár polgármesterével pedig telefonon egyeztettek. A település vezetése vállalná a rendkívüli segítségnyújtás koordinálását is – mondta Morvai János.

magyar
Címkék: