Rólunk szól!

Egri Főegyházmegye: Egyházközségi családi nap a káli plébánián

Pünkösdhétfőn immár hatodik alkalommal rendezték meg a káli plébánián az egyházközségi családi napot, amely idén is sok résztvevőt vonzott. Ignácz Balázs, az egyházközség világi elnöke pünkösdre utalva beszélt az egyház közösségteremtő erejéről és arról, hogy kérjük a Szentlelket, hogy amit elkezdtünk évekkel ezelőtt, és amire szemmel láthatóan nagy igény van, azt a továbbiakban is tudjuk folytatni. Morvai János polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az összetartozás ereje abban is megmutatkozik, hogy mennyire tudunk együtt lenni és ünnepelni. A közösségi nap szentmisével kezdődött.

magyar

HEOL.hu: Folyamatosan nő az aszfaltcsík

Több utca is szilárd burkolatot kap ezekben a hetekben Kálon.

Május végéig több utca kap aszfaltburkolatot Kálban. A Vadvirág, Szent István, Könyves Kálmán, Szabadság, Árnyas, Zsák, Kertész, Árpád, Akácos és Ady utcák lakóit érinti az építkezés, melyre összesen 112 millió forintot költhetnek el, tájékoztatott Morvai János polgármester. Ezzel ugyan nem számolják fel teljesen azokat a falusi utcákat, ahol még nincs aszfaltburkolat, de közeleb kerülnek ehhez a célhoz.

A településvezető elmondta, folyamatosan pályáznak, hogy további utcákat tehessenek rendbe. A legfontosabb utak már burkoltak lesznek így is.

magyar

HEOL.hu: Lövések dörrentek a településeken

Kápolna és Kál évek óta büszkén emlékezik vissza harcos elődeik dicsőséges csatájára. 1849. február 26-27-én Kápolnánál ütközött meg a magyar honvédsereg a Habsburg Birodalom csapatával.

A X. Tarna-völgyi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozón két napos díszszemlével, csatabemutatókkal és megemlékezéssel készültek a települések.
- A tavaszi hadjárat első ütközete volt ez, ahol a magyar sereg 166 évvel ezelőtt képes volt bebizonyítani a Habsburgokkal szemben erejét – mondta köszöntőjében vasárnap a káli megemlékezésen Morvai János polgármester. A köszöntőt követően Kál Főterén a polgármester és a körösfői alpolgármester, Péntek László megkoszorúzták az emlékművet.

magyar

HEOL.hu: Lakatlan házból drótkerítést lopott egy 17 éves káli fiú

Kedden érkezett bejelentés a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, miszerint egy káli lakatlan házból különböző tárgyakat tulajdonított el egy ismeretlen személy.

A beszerzett információk alapján a rendőrök egy káli fiatalnál tartottak házkutatást, ahol megtalálták az eltulajdonított drótkerítést - tudtuk meg a police.hu rendőrségi portálról. A fiatalkorút a füzesabonyi rendőrök előállították a rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki lopás vétség elkövetése miatt.
A kihallgatáskor a 17 éves fiú elismerte, hogy korábban is járt a házban, ahonnan faanyagokat lopott.

magyar

HEOL.hu: Kamerarendszer-avatás a Harcosok Klubjával

Kedden avatták a káli térfigyelő kamerarendszert a településen. Az ünnepségen a mezőcsáti Harcosok Klubja tartott bemutatót.

Kál önkormányzata korábban sikeresen pályázott a közbiztonság növelését szolgáló térfigyelő kamerarendszerek kiépítésére, bővítésére kiírt pályázaton. A káliak így 8,8 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyertek el.

magyar

HEOL.hu: Lassú halálra ítélték a vegetáló szolgáltatót

Közel negyven megyénkbeli település pályázott arra, hogy a jövőben is zavartalanul elvigye a szemetet a szolgáltatójuk. Kettő kivételével egy sem nyert.

Többször is beszámoltunk arról, hogy a rezsicsökkentésnek, s az újabb terheknek (útdíj, új szemétlerakási díj) köszönhetően a megyénkben szolgáltató hulladékkezelési cégek a csőd szélére sodródtak. Közülük hónapok óta többen is veszteséggel kényszerülnek működni. Számukra az utolsó szalmaszálat az a kormányzati kompenzáció jelentette volna, amire 39 megyénkbeli település pályázott, többségük sikertelenül. Csupán Gyöngyös és Gyöngyöstarján kapott támogatást. Innentől kezdve csak idő kérdése, hogy mikor húzzák le végleg a rolót.

magyar

HEOL.hu: Próbaüzem: finisben a térség egyik legnagyobb beruházása

Sikeresen elindult a tarnamenti szennyvízrendszer próbaüzeme, így valóban célegyenesbe fordult Heves megye egyik legnagyobb beruházása.

A környék szennyvíz csatornázottságának ellátásáért elindult fejlesztés 4,2 milliárd forintból valósul meg, melynek 85 százalékát az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásban biztosítja. 2014. július 1-jén, a többlépcsős műszaki ellenőrzéseket követően megnyílt a lehetőség a tarnamenti települések – Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő – lakossága számára, hogy rácsatlakozzanak a térség újonnan épült szennyvízhálózatára.

magyar

HEOL.hu: Tekertek a polgármesterek is

Három falu összefogásában újították fel a kerékpárutat, mely Kált, Kompoltot és Kápolnát köti össze.

Az elmúlt esztendőben zajlott, és lezárásához közeledik a Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása, s ennek nyomán jelentős útfelújításokat is végrehajtottak kormányzati támogatásoknak köszönhetően Kál, Kápolna, Kompolt, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő településeken az elmúlt időszakban. A szennyvíztisztító napokban kezdődött próbaüzemét követően szeptemberben avatják majd fel a térség egyik legnagyobb beruházását, ám hétfőn is ünnepre gyűltek össze sokan a projekttel érintett három településről: Kál, Kápolna és Kompolt lakosai településeik polgármestereivel közösen pattantak nyeregbe, hogy végigkerekezzenek a három falut összekötő, most teljes hosszában felújított kerékpárúton.

magyar

HEOL.hu: Díszpolgárt avattak, fát ültettek

Három napon át tartott a vigasság, azaz a Falunapok Kálban. Szombat délután díszpolgári címet is átadtak.

A településen köztiszteletben álló Éva néni, Varga Györgyné személyesen már sajnos nem tudta átvenni Morvai János polgármestertől a díszpolgári címet. A nemrégiben elhunyt tanárnő évtizedeken keresztül tanította a káli általános iskolásokat, sokan szerették, tisztelték.

magyar

Oldalak