HEOL.hu: Kilencedszer idézték fel a kápolnai csata eseményeit

A IX. Tarna-völgyi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozó résztvevőihez az idén Andrzej R. Kalinowski, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzulja is csatlakozott, hogy együtt emlékezzenek a 165 évvel ezelőtti kápolnai csatában elesettekre.

A háromnapos találkozó zárónapján Kálban a szabadságharcos emlékműnél Morvai János polgármester, és a lengyel konzul koszorúzott és emlékezett az 1849. február 26-án és 27-én vívott csatára. A lengyelek is harcoltak a magyar függetlenségért.

– Az 1848-49-es magyar forradalomban és szabadságharcban több nemzet fiai is részt vettek a magyar függetlenségért folytatott küzdelemben, de a legtöbbet a lengyelek tették – mutatott rá a megemlékezésen Morvai János polgármester. Adrzej R. Kalinovski Lengyelország magyarországi konzula pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a múltra emlékezni, átadni a ma élő generációknak a régiek emlékezetét.

A koszorúzás követően a IX. Tarna-völgyi Huszár és Katonai Hagyományőrző találkozó résztvetői a káli Tarna partra vonultak, ahol csatabemutatót tartottak. Innen az emlékezők Kápolnára mentek, ott zárták a háromnapos találkozót. A pénteken kezdődött események sorában láthatott csatát a közönség a hagyományőrzőktől Kompolton, Kápolnán és Tófalun is.

Vasárnap reggel a kápolnai templom előtt hagyományőrző eskütétel részesei is lehettek a helyiek. A programot a települések önkormányzatai mellett a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a Magyar Honvédvadász Hagyományőrző Csoport és a Magyar Hagyományőr Világszövetség közösen szervezte.

magyar