HEOL.hu: Lövések dörrentek a településeken

Kápolna és Kál évek óta büszkén emlékezik vissza harcos elődeik dicsőséges csatájára. 1849. február 26-27-én Kápolnánál ütközött meg a magyar honvédsereg a Habsburg Birodalom csapatával.

A X. Tarna-völgyi Huszár és Katonai Hagyományőrző Találkozón két napos díszszemlével, csatabemutatókkal és megemlékezéssel készültek a települések.
- A tavaszi hadjárat első ütközete volt ez, ahol a magyar sereg 166 évvel ezelőtt képes volt bebizonyítani a Habsburgokkal szemben erejét – mondta köszöntőjében vasárnap a káli megemlékezésen Morvai János polgármester. A köszöntőt követően Kál Főterén a polgármester és a körösfői alpolgármester, Péntek László megkoszorúzták az emlékművet.

A díszsortűz után a gyalogsereg átvonult a Tarna partra, ahol reprodukálták a szabadságharc eseményeit. A község apraja- nagyja kivonult, hogy tanúja legyen az eseménynek. A gyerekek először megrettentek a fegyverek hangjaitól, de nem tágítottak a tér mellől.
- Bár a világ és az emberek értékrendje rengeteget változott 166 év alatt, a múlt dicső emlékezete örökre velünk marad – vélekedett a hagyományőrző sereg parancsnoka László Zoltán Antal.

magyar