HEOL.hu: Próbaüzem: finisben a térség egyik legnagyobb beruházása

Sikeresen elindult a tarnamenti szennyvízrendszer próbaüzeme, így valóban célegyenesbe fordult Heves megye egyik legnagyobb beruházása.

A környék szennyvíz csatornázottságának ellátásáért elindult fejlesztés 4,2 milliárd forintból valósul meg, melynek 85 százalékát az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásban biztosítja. 2014. július 1-jén, a többlépcsős műszaki ellenőrzéseket követően megnyílt a lehetőség a tarnamenti települések – Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő és Feldebrő – lakossága számára, hogy rácsatlakozzanak a térség újonnan épült szennyvízhálózatára.

A Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás közlése szerint azóta hozzávetőleg ezerötszáz ingatlantulajdonos élt a lehetőséggel, így hamarosan teljes kihasználtsággal üzemel majd a több mint száz kilométer hosszú csővezeték és a Kál közelében megépült tisztítómű. A lakosok december 31-éig, azaz hat hónapon keresztül jelezhetik az esetleges észrevételeket, problémákat az önkormányzati társulás felé. A próbaüzem ideje alatt a szennyvízszolgáltatás a lakosság számára ingyenes.

A „Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása” beruházás ezen utolsó szakaszát az üzemeltető, a Heves Megyei Vízmű Zrt. szakemberei felügyelik, akik minden egyes ingatlan esetében jelen vannak a rácsatlakozásnál. A csatlakozás és a szolgáltatási szerződés megkötése csak az ő ellenőrzésükkel és jóváhagyásukkal történhet. Az összesen 4,2 milliárd forintból, uniós támogatással és lakossági összefogással megvalósuló beruházás nélkülözhetetlen a terület infrastrukturális fejlődése és a megye vízbázisának védelme érdekében.

Az összefogásban résztvevő hat településből három település természetes talaja és vízbázisa ugyanis erősen veszélyeztetett a szennyvízcsatorna rendszer hiánya miatt kialakult, a talajba folyamatosan áramló szennyezőanyagok miatt (nitrit, nitrát, ammónium). Aggodalomra azonban nincs ok, ugyanis a zárt szennyvízrendszer kialakítása orvosolni fogja a problémát.

magyar