HEOL.hu: Startol a közmunka Kálban is

A tavalyi évben a faluban élő munkanélkülieket csak a hagyományos közcélú foglalkoztatás keretében tudták jövedelemhez juttatni, az idén viszont az önkormányzat sikerrel pályázott a Start közmunkaprogramba.

– Nagy öröm számunkra, hogy csaknem ötven embernek viszonylag hosszabb ideig értékteremtő munkát biztosíthatunk – mondta Morvai János polgármester.

Március elején 36-an állnak munkába, hogy az önkormányzat mezőgazdasági területein zöldségnövényeket termesszenek. Három-négy hektáron krumplit vetnek, az üvegházukban pedig a palántanevelést is elkezdik. Az önkormányzati konyhán felhasználható zöldségek mellett itt nevelik a falu díszítésére szánt, később kiültetni tervezett virágokat is.

A közmunkások által megtermelt zöldségek nemcsak megtakarítást jelentenek a falunak, ugyanis a konyha így friss, ráadásul megbízható forrásból származó, vegyszerek nélkül termesztett alapanyagokat kap. Az ezekből készített ételekből főzik az ötszáz adagos konyhán a 370 iskolás és óvodás ebédjét, s innen kapják a meleg ételt az idősek otthonában élők is.

A Start közmunkaprogramban egyéves időtartamra felvett 36 személy mellett áprilistól további tíz közmunkást is alkalmaznak. Ők a település közterületeinek, árkainak a tisztán tartásáért felelnek majd.

magyar