HEOL.hu: Tilos a vezetékrendszerbe bármit beleengedni!

Jövő nyáron elkezdődhet a káli kistérség szennyvíztisztítójának próbaüzeme. A tisztítómű átadásáig azonban arra rácsatlakozni, a vezetékrendszerbe bármit beleengedni nem lehet.

Novemberben rendben elindult és jó ütemben halad a káli szennyvízelvezetési agglomeráció tisztítóművének építése. Balázs Zoltán, a hat település összefogásával létrejött önkormányzati társulás elnöke, Kompolt polgármestere úgy látja, az időjárás is melléjük áll, jövő év nyarának elején átadhatják a tisztítóművet.

A hat település: Kál, Kápolna, Kompolt, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő szennyvízberuházási projektje még 2009-ben indult a térség infrastrukturális fejlődése, közel négyezer ingatlan komfortosabbá tétele, valamint a megye vízbázisainak védelme érdekében. A beruházás az Európai Unió 85 százalékos támogatásával, valamint az önkormányzati és lakossági támogatásnak köszönhetően mindösszesen 4,2 milliárt forintból valósul meg.

– Elengedhetetlen volt a lakosság bevonása, akiknek összefogása példaértékű – mondta el Balázs Zoltán. – Ehhez szükség volt a Káli Kistérség Víziközmű Társulatának megalakulására. Az első körben a lakástulajdonosok 67 százaléka társulati tag lett, mára ez az arány már 80 százalék feletti. Az ingatlantulajdonosok a társulatba való belépésükkel jogot szereztek a 30 százalékos állami támogatásra, valamint a lakástakarék-konstrukció beiktatásával havi részletekben fizethetik meg az érdekeltségi hozzájárulást, aminek végösszege 227 ezer 520 forint.

Az alapcső ünnepélyes letételét 2012. április 4-én tartották. Ezzel hivatalosan is elkezdődött a Káli Kistérség csatornázása. Azóta közel száz kilométer hosszú vezetékhálózat épült ki. A rendszer elkészült, a tisztítómű kivitelezése van még hátra.

– Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy bár a csatornarendszer teljes mértékben elkészült, arra rácsatlakozni, a vezetékrendszerbe bármit beleengedni a tisztítómű átadásáig szigorúan tilos. Sajnos ezt nem mindenki tartotta be, ebből adódtak problémák, ezért szeretném nyomatékosan felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a saját érdekünkben, azért, hogy a munkákat ne akadályozzák tartsák be ezt a tilalmat – hangsúlyozta Kompolt polgármestere. – Reméljük, hogy mindenki megérti ezt és nem kényszerülünk büntetésekkel érvényt szerezni a kérésnek.

Balázs Zoltán kiemelte: a lakosságban volt bizonytalanság atekintetben, hogy a tisztítómű építése és a hálózat kiépítése különvált, de reméli, hogy a kételyek mára eloszlottak. A szétválasztásra a pályázati támogatás miatt volt szükség. Ráadásul menet közben több tervmódosításra is szükség volt, ezeknek beépítését az eredeti elképzelésbe, azt hogy a program elején vállalt környezetvédelmi hatások megvalósuljanak, az unió nagyon szigorúan ellenőrizte. Ez kicsit talán lassította a folyamatot, de mára örömmel kijelenthető: a tanulmánytervek igazolták, minden a szabályoknak megfelelően zajlott.

A munkák látványos része is zajlik már a káli szenyvíztisztítónál. Az irodaépület már kiemelkedett a földből és egy hatalmas daruval az elmúlt hetekben beemelték a szennyvízfogadó betonelemeit is, jó ütemben halad az építés.

– Ha a tél nem húzódik el, nem lesznek kemény fagyok tavasszal, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nyár elejére teljesen elkészül majd a szennyvíztelep is, és elkezdődhet a próbaüzem. Ennek hat hónapos időtartama alatt a lakosság ingyen élvezheti a szennyvízcsatorna előnyeit. A program keretében az önkormányzatok teljes mértékben finanszírozzák ennek költségeit.

magyar