Tévés sztárséffel erősített a Heves megyei menza, 850 forintos gasztrocsodát villanthatnak a helyi asszonyok

Az országos döntőre készül Kál önkormányzati konyhájának csapata a Közétkeztetési Szakácsversenyen. A káli konyha szakácsainak Michelin-csillagos éttermek mestere súgott meg féltve őrzött szakmai fogásokat.

A káli konyha hatalmas szakmai siker kapujában áll, gőzerővel, sztárséf segítségével készül az országos Közétkeztetési Szakácsverseny márciusi döntőjére, ahol igazi gasztroóriások lesznek az ellenfelei között. A felkészülés közben látogattuk meg a csapatot Kál önkormányzati konyháján.

Portálunkon a közelmúltban számoltunk be arról, hogy az idén immár tizedik alkalommal rendezik meg a Közétkeztetési Szakácsversenyt, amelyet a közétkeztetésben dolgozó szakemberek számára szervez a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) támogatásával. A többfordulós megmérettetés fővédnökei dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke, valamint dr. Müller Cecília, volt országos tisztifőorvos.

A káli konyha csapata a középdöntőben lenyűgözte a zsűrit

A hevesi nagyközség csapata – Bimbó Márk intézmény- és élelmezésvezető, Vadnai Katalin és Bóta Katalin szakácsok – a Metro Gasztro Akadémián zajlott középdöntőben a Selymes Szilvaálom nevű levesből és egy vegán, tofuval töltött pirogból álló menüvel szó szerint lenyűgözték a zsűrit. Minderről Zoltai Anna a KÖZSZÖV elnöke, a verseny szakmai védnöke beszélt portálunknak a káli konyhán tett látogatása során.

"A pirogtésztájuk olyan gyönyörű volt, amilyet a verseny eltelt 10 éve alatt nem láttam"

– Az idei versenyt három kategóriában hirdettük meg: munkahelyi felnőtt étkeztetés, továbbá intézményi és kórházi étkeztetés, valamint gyermek- és diákétkeztetés kategóriákban – a káliak ez utóbbiban indultak

Ebben a kategóriában a megadott alapanyagkosárból, ami egy főre a 850 forint értéket nem haladhatja meg, kell egy kétfogásos ételt készíteni. Meg kell mondanom, a káliak lenyűgöztek bennünket a szilvalevessel, és a nagyon izgalmas, húsmentes töltelékkel megkínált piroggal. Fenséges volt a pirogtésztájuk az elődöntőn, olyan gyönyörű volt, amilyet a verseny eltelt 10 éve alatt nem láttam. Viszont rutintalan versenyzők még, ezért Bernáth József séffel, a zsűri oszlopos tagjával arra gondoltunk, eljövünk Kálba, és segítünk, hogy még színvonalasabban teljesíthessenek a döntőn – részletezte Zoltai Anna. 

"Tömeg fog szurkolni a versenyzőknek, ez a tapasztalatunk"

Mint mondta, a fináléra a Hungexpón, a SIRHA Budapest 2026-on, Közép-Európa legnagyobb vendéglátóipari és élelmiszeripari szakkiállításán kerül sor.

– A három napos döntőn egy nagy lelátóról lehet figyelni a főzőboxokban szorgoskodó csapatokat. Tömeg fog szurkolni a versenyzőknek, ez a tapasztalatunk. A róluk készült fotók, kisfilmek kivetítőn láthatók közben. Három óra alatt kell majd az ételt elkészíteniük, és tálalni a zsűri elé. Utána a közönségnek is oszthatnak kóstoló falatkákat, akik megszavazzák a kedvencüket. Az eredményhirdetések a harmadik nap végén lesznek, látványos showműsorral egybekötve – sorolta a verseny szakmai védnöke.

"Büszke vagyok a káli asszonyokra, mert ők ezt bátran bevállalták"

A verseny küldetése egyrészt a fenntarthatóságnak, a hazai alapanyagok felhasználásának, illetve magának a közétkeztetésnek a népszerűsítése, valamint az abban dolgozók társadalmi megbecsültségének erősítése. 

– A verseny lényege, hogy változtassunk a közétkeztetésen. Hozzunk be új gondolatokat és technológiákat, de a hagyományokat megőrizve. Lelkesítsük azokat, akik a közétkeztetés hétköznapjaiban nem igazán kapnak elismerést. Amikor először rendeztük ezt a versenyt, valaki megjegyezte a hatalmas érdeklődést látva: hiszen ez a közétkeztetés ünnepe!

 Nemcsak az tanul belőle, aki versenyez, hanem az is, aki nézi

Az is, aki még bátortalan, és még nem mer nevezni. Büszke vagyok a káli asszonyokra, mert ők ezt bátran bevállalták. Szerintem ez erről szól. Azok a versenyzők, akik ebben a légkörben versenyeznek, évekig tartó lelkesedéssel térnek haza, szeretetből főznek mást, jobbat, különlegesebbet. Fontos, hogy érezzék, figyelnek rájuk. Ennek a versenynek a nyertesei azonban igazából a fogyasztók, mert megérzik, hogy ezek a szakácsok tudnak. Hogy nem szabad ezt a szakmát lebecsülni, nagy tudás és tapasztalat van a háttérben. Ezt meg kell becsülni. A fejenkénti 850 forintból főzni varázslat – emelte ki Zoltai Anna.

Tévés sztárséf a káli önkormányzati konyhán

Közben a konyhán már tartott az "edzés". A döntőre készülő csapat minden mozdulatát éber tekintettel kísérte, és szakértő tanácsokkal segítette Bernáth József séf, számos külföldi Michelin-csillagos étterem korábbi munkatársa, a magyar konyha nagy tisztelője. A Konyhafőnök, a Konyhafőnök Junior, valamint a Love Bistro című tévés gasztroműsorokból ismert séf Franciaországban, Lyonban sajátította el a francia konyha legfontosabb elemeit majd az Egyesült Királyságban, Londonban olasz, portugál és angol konyhákon bővítette ismereteit. 

A szakmai tanácsok egyelőre hétpecsétes titkok

Bernáth József, taktikus trénerként, szűkszavúan nyilatkozott a káli szakácsok felkészítéséről.

Ez a verseny a közétkeztetési szakácsok megmérettetése, akik nagyon sokféle területről jönnek. Van, aki óvodai, van aki iskolai étkeztető, van aki felnőtteknek készít menzára ételeket – ezek között nagyon nagy a különbség

Az ételeken mindig látni, ki milyen típusú konyhán dolgozik, mik a lehetőségei, milyen anyagi keretek között kell meghozni a döntést arról, hogy milyen ételt készít. Abban segítem a káliakat, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbbet kihozzák az ételekből. Ez a mai nap feladata – foglalta össze Bernáth József.

Vadnai Katalin, Bóta Katalin és Bimbó Márk szorgalmasan végezték feladatukat, és ezerrel figyelték a séf minden tanácsát. Ezek a tanácsok azonban a márciusi döntő eredményhirdetéséig hétpecsétes titkok.

 

Forrás: Heol.hu

Meghatározatlan