HEOL.hu: Az idén elkészül a káli szennyvíztisztító telep, finisbe ért a beruházás

Igazi fordulóponthoz érkezett Heves megye egyik legfontosabb fejlesztése.

A szennyvíztisztító telep kivitelezési tenderének lezárultával célegyenesbe fordult a „Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása“ projekt.

A 4,2 milliárd forint összértékű, Európai Uniós támogatású szennyvíz projekt két szakaszból áll: a már elkészült szennyvízvezeték-hálózat kiépítése, valamint a most induló szennyvíztisztító telep létrehozása. Az első szakasz 98%-ban elkészült, az elmúlt egy évben közel 100 km hosszú csővezetéket fektettek le a Káli Kistérségben. A beruházás 85%-át az Európai Unió és a Magyar Állam finanszírozza, vissza nem térítendő támogatásból. A projekt további 15%-os költségét részben a lakossági befizetésekből, részben hitelből, részben további támogatásból valósítja meg a kifejezetten erre a célra létrejött önkormányzati társulás.

A „Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása“ elnevezésű KEOP- 1.2.0/2F/09-2010-0031 azonosítószámú projektben hat település: Kál, Kápolna, Kompolt, Aldebrő, Feldebrő és Tófalu szennyvízrendszerét építették ki. Térségi összegfogással 2009-ben létrejött a Káli Szennyvízelvezetési Önkormányzati Társulás. A kezdeményezésükre indult infrastruktúra-fejlesztés nélkülözhetetlen a térség fejlődése és a megye vízbázisának védelme érdekében.

A csatornahálózat kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást a PENTA Általános Építőipari Kft., egy 100 százalékban magyar tulajdonú cég nyerte meg, és 2013 elejére ki is építették a 100 kilométer hosszú vezetékhálózatot. Elvégzett munkájuk minősége garancia lehet a most induló telepépítésnél is, hiszen konzorciumi tagként a Veolia Water Solutions & Technologies Magyarország Zrt.-vel közösen ők is aláírták 2013. március 6-án a tisztítómű kivitelezői szerződését.

– Szoros volt a verseny az ajánlattevők között, a legjobbat sikerült választanunk – mondta Balázs Zoltán, az Önkormányzati Társulás elnöke. – Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a versenytársak is elismerték a nyertesek érdemeit. Az eredményhirdetés után nem volt vita.

Herman István, a térség országgyűlési képviselője az ünnepélyes aláíráson mondott beszédében azt hangsúlyozta: a tisztítómű kivitelezési munkáinak megkezdésével felkerül az i-re a pont. Az infrastrukturális fejlesztés pedig jó hatással lesz a káli térség fejlődésére, több beruházást vonz majd.

A megépülő telep biológiai szennyvíztisztító módszerrel fog üzemelni. A hat település megtisztított szennyvize közel ivóvíz minőségű lesz a tisztítás végén, ezt a környezetvédelmi hatóság ellenőrzi majd. Ez azért is fontos, mert a megtisztított szennyvizet a telep melletti Tarna-patakba vezetik.

A szerződést már aláírták; a tervezés és az engedélyeztetés két hónapja következik, majd körülbelül hat hónapig tart maga a telep építése, és ugyanennyi ideig a próbaüzem. Minden a tervek szerint halad, a projekt pedig várhatóan 2014-ben sikeresen zárul.

magyar