Székelykál település

Székelykál (románul Călușeri) falu a romániai Maros megyében található.

Marosvásárhelytől 17 km-re északkeletre fekszik, lankás, dombos, erdős vidéken 362 m tengerszint feletti magasságban. A Nyárádtól mintegy 7 km-re, míg a Marostól 9 km távolságra található. Nagyrészt erdő veszi körül. A Káli-patak völgyének legrégebbi települése, egykori vásáros hely és járási székhely, ma közigazgatásilag Nagyernyéhez tartozik.

Idézve Dr.Szabó Miklós könyvéből "Székelykál ősrégi maros-széki település, mely megőrizte székely - magyar jellegét, bár a történelem vérzivatarai gyakran zúgtak el fölötte, kíméletlen kegyetlenséggel pusztítva lakóit, féltve őrzött szellemi és anyagi kincseit. Emberi közössége nem tört meg sem az 1241. évi tatárjárás illetve a későbbi török dúlások idején, sem a Habsburg-hatalom "vas-igájában", vagy éppen belső, távolról sem kíméletes testvérharcoktól sújtva....."

1332-ben Kaál néven említik először a pápai tizedjegyzékben. A hagyomány szerint határában Szentpéter és Tövishegy nevű középkori falvak voltak egykor. 1808-ban a Kiserdő nevű határrészében ezüstpénz leletet találtak. 1667-ben Apafi Mihálytól vásártartási jogot kapott. A falu középkori temploma a Kripta nevű hegyen állott, (1752 előtt kevéssel bontották le) ahol sírboltjának nyomai ma is láthatók.

1910-ben 930 lakosából 913 magyar volt, 1992-ben 665 lakosából 606 magyar, 57 cigány és 4 román. A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Marosi felső járásához tartozott.

Látnivalók

  • Római katolikus templom 1752-ben épült a hegy alatt, a középkori templom a Kripta nevű hegyen állott, ahol az egykori templom alatti kripta helye jól kirajzolódik.
  • Református templomát 1782-ben építtette Kendi Kovács Tamás, benne a Kun család sírboltja.
  • Unitárius temploma amely 1760 és 1762 között épült.
  • Itt áll a Nagy család udvarháza.

 

 

 

 

 

 

A "Kulcslyuk Európára" projektet az Európai Unió finanszírozta az "Európa a polgárokért" program keretében

2. ág, 2.1 "Testvérváros-program" intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat több mint 1200 állampolgár részvételével, akik közül több mint 1100 Nagyernye Község (Comuna Ernei) (Románia), 43 Kál Nagyközség (Magyarország) és 50 Nagypeterd Község (Magyarország) lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Nagyernye Község (Románia) volt, 2015/07/31 és 2015/08/03 között.

Részletes leírás:

2015/07/31 –én, pénteken, a téma a vendégek érkezése, elszállásolása és ünnepi vacsora volt. A partnertelepülések küldöttségeit Jánosi Ferenc, Nagyernye polgármestere köszöntötte.

2015/08/01 –én, szombaton, a téma: I. világháború helyi áldozataira emlékeztek a testvértelepülések, ünnepi beszédekkel és koszorúzással. Vajda András szervező, történész gyűjtését a helyi vonatkozásu események ihlették, kiegészítve a regionális és országszíntű eseményekkel. A múltat felelevenítô fotókat, emléktárgyakat A sáromberki Teleki-kastély dísztermében mutatták be. Délután az 15. Mátyás Huszárezred Marossárpataki Hagyományőrző Lovascsoportjának felvonulása hívta emlékezni a nagyernyeieket, amelyet korabeli és katonadalokat felelevenítő nóta-est követett.

2015/08/02 –án, vasárnap, a téma: az Egy század képekben címû tárlat (az I. világháború helyi vonatkozásait felelevenítô fotók, emléktárgyak), illetve Both Gyula fotómûvész Maros menti örökség címû fényképkiállításának hivatalos megnyitója a kastély előcsarnokában. A Teleki-kastély dísztermében az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Berekméri Árpád-Róbert történész történelmi visszatekintőjét hallgathatták meg az érdeklődők. Délután került sor az Európai Uniós parlamenti választások kiértékelésére, az EU struktúráinak bemutatására, a gyermek és ifjúsági programokra, bábelőadásra, vetélkedőkre, helyi tánccsoportok fellépeseire, valamint könnyűzenei koncertekre is.

2015/08/03 –án, hétfőn, a téma a rendezvény kiértékelése, a következetetések levonása és búcsúzás után a vendégek elutazása volt.

Fotók

Galéra

 

magyar
Nyomtatványok, űrlapok: